🚚 Voor 18:00 besteld, morgen in huis. Gratis levering vanaf €35.

Waarom een nekbrace of nekkraag?

Inhoud 

In dit artikel lees je alles over wat een nekbrace of nekkraag is. Vervolgens wordt besproken wanneer een nekbrace of nekkraag het best gedragen kan worden aan de hand van de meest voorkomende oorzaken. Afhankelijk van deze oorzaken zal het vereiste type nekkraag bepaald worden. Ten slotte behandelt dit artikel de beste nekbraces en de beste nekkragen die in elk van de besproken situaties een oplossing kan bieden. 

Wat is een nekbrace of nekkraag

Een nekbrace of een nekkraag is een medische hulpmiddel of orthese dat, afhankelijk van de soort, extra steun geeft aan de nek en schouders of de wervelkolom stabiliseert door abrupte bewegingen te minimaliseren. De nekbrace houdt het hoofd op zijn plaats terwijl de zachte spiervezels in de nek genezen.

Wanneer een nekbrace of nekkraag dragen

Een nekbrace of nekkraag wordt aangeraden wanneer men nekpijn ondervindt. Er zijn verschillende soorten nekbraces mogelijk naargelang de klachten die men ervaart. 
              
De meest voorkomende klachten zijn spiergerelateerd. Deze klachten worden vooral veroorzaakt door vermoeidheid, stress, overbelasting of een verkeerde houding. De klachten gaan vaak vanzelf over, maar op lange termijn kan men best trachten de oorzaak te achterhalen om latere klachten te voorkomen. Hierbij wordt best de aandacht gevestigd om het reduceren van stress en het ontwikkelen van een betere houding. De nek voldoende bewegen is bovendien een must voor snel herstel. Een nekkraag kan gedurende de klachten ter ondersteuning gedragen worden. 
                  
Andere klachten kunnen veroorzaakt worden door een ongeval of blessure. Denk hierbij vooral aan een Whiplash of Torticollis (draaihals). Wanneer de klachten het heftigst zijn, net na de blessure of het ongeval, kan een nekbrace gedragen worden ter ondersteuning. Het is immers belangrijk om de dagdagelijkse activiteiten zo snel mogelijk te kunnen hervatten. 
            
Ten derde kunnen de nekklachten veroorzaakt worden door een nekhernia. Bij een nekhernia is er sprake van een beschadiging van de tussenwervelschijven in de nek. Het gaat om een uitstulping op één van deze tussenwervelschijven die op een zenuw gaat drukken waardoor men klachten ervaart in de armen, de nek en de schouders. In de meeste gevallen ontstaat een nekhernia door een langdurige verkeerde houding. Een acute nekhernia kan echter ook tijdens een ongeval ontstaan. Een nekbrace gecombineerd met fysiotherapie blijkt hierbij de meest effectieve behandeling. 
             
Ten slotte kunnen de klachten veroorzaakt worden door cervicale artrose. Dit doet zich vooral voor bij oudere mensen, maar kan zich ook manifesteren bij mensen met een genetische afwijking. Ook hier kan beroep worden gedaan op een nekbrace ter ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten. 
             

Wat zijn de types nekbraces

Afhankelijk van de soort klachten die men ervaart, is een ander type nekbrace aan de orde. De nekklachten bepalen immers het vereiste ondersteuningsniveau van de nekkraag. Er wordt ten eerste een onderscheid gemaakt tussen maatwerk nekbraces en confectie nekbraces. In de categorie van confectie nekkragen wordt een tweede onderscheid gemaakt tussen harde, zachte en halfharde nekkragen.

Een harde nekkraag heeft sterke immobilisatie als doel om te voorkomen dat het letsel erger wordt. Een harde nekkraag wordt voorgeschreven bij zwaardere letsels, zoals een nekwervelbreuk, of na een zware operatie aan de nekwervels.

Een zachte nekkraag heeft ondersteuning als doel om de dagelijkse activiteiten in grote mate te hervatten. Het wordt meestal aangeraden bij lichtere aandoeningen zoals een nekhernia, whiplash of bij het later herstel na een harde nekbrace. Een zachte nekbrace biedt ook een oplossing voor cervicale artrose of spierpijn aan de nek. Bovendien is een zachte nekkraag het meest comfortabel om te dragen tijdens het slapen.

Een halfharde nekkraag vormt een soort van combinatie van de harde en zachte nekbrace. Enerzijds gaat het de nek iets meer immobiliseren dan de zachte nek brace, maar anderzijds dient het ter ondersteuning om de dagelijkse activiteiten te kunnen hervatten. Het wordt aangeraden ter behandeling van geringe cervicale artrose, nabehandeling van een whiplash of spiergerelateerde klachten.

Onze aanbevolen nekkragen en nekbraces

Wat zijn nu de beste nekbraces volgens The Shape Label Clinic™ ? Zoals eerder aangehaald is het type nekbrace afhankelijk van de klachten die men ervaart. Toch zetten we onze aanbevolen beste nekkragen en nekbraces even op een rijtje.

De beste zachte nekkraag is de Cervical Brace Pro™ van The Shape Label. Deze nekkraag biedt steun aan de halswervelkolom door zijn anatomische vorm en het gebruik van vormvast schuim. Door zijn comfortabele en huidvriendelijke materialen is de Cervical Brace Pro™ eenvoudig om gedurende de nacht te dragen. 

De Cervical Brace Lite™ kan gekroond worden tot de beste halfharde nekkraag. Deze nekkraag bevat een uitneembaar onderdeel voor aanvullende bescherming, maar kan ook zonder dit verstevigingselement gedragen worden indien lichtere steun gewenst is. Door zijn goede pasvorm en het gebruik van de vochttransporterende materialen kan de Cervical Brace Lite™ zeer comfortabel gedragen worden. 

 Let op: ernstige nekklachten kunnen zeer gevaarlijk zijn! Een nekbrace vormt geen alternatief voor een bezoek aan een arts.

Laat een reactie achter

×
Welcome Newcomer